Veel cliënten vragen ons of de tegenpartij de advocaatkosten moet vergoeden als zij een rechtszaak winnen. Het klinkt logisch: als je wint, zou de verliezende partij toch alle kosten moeten vergoeden? Helaas is dit niet het geval. Hieronder leggen we uit hoe de vergoeding van advocaatkosten werkt en waar je op moet letten als je overweegt om een rechtszaak te starten.
Proceskosten
In Nederland bepaalt de rechter vaak dat de verliezende partij de proceskosten van de winnende partij moet betalen. De omvang van die kosten bepaalt de rechter vrijwel altijd aan de hand van een tabel. U kunt die terugvinden als u op internet zoekt op “liquidatietarief”. Voor burgerlijke zaken is er een tabel voor procedures bij de kantonrechter en er is een tabel voor procedures bij de rest van de rechtbank en bij het Gerechtshof (dus bij een rechtszaak in hoger beroep).
Wint u een rechtszaak? Dan kan de rechter de verliezende partij veroordelen om aan u het volgende aan proceskosten te vergoeden:
- Griffierecht: Dit zijn de kosten die u (of uw advocaat voor u) heeft betaald aan de rechter.
- Deurwaarderskosten: de kosten die u (of uw advocaat voor u) aan een deurwaarder heeft betaald, bijvoorbeeld om een dagvaarding uit te brengen of om conservatoir beslag te leggen.
- Kosten voor deskundigen of getuigen: Als de rechter één of meer deskundigen heeft gevraagd om een rapport uit te brengen of als er getuigen zijn verhoord, dan kan de verliezende partij worden veroordeeld om de kosten daarvan te vergoeden.
- Kosten voor advocaat: in een tabel zoekt de rechter op wat de verliezende partij aan de winnende partij moet betalen als vergoeding voor de kosten van de advocaat.
De kosten onder 1 – 3 worden in meestal volledig doorberekend aan de verliezende partij, terwijl de kosten van de advocaat worden bepaald aan de hand van een tabel en dus niet aan de hand van de declaraties die de advocaat aan zijn cliënt heeft gezonden.
Waarom niet volledige advocaatkosten?
Omdat anders arme mensen met een goede zaak niet zouden durven te procederen tegen rijke mensen of grote ondernemingen, zelfs als zij eigenlijk een heel sterke zaak hebben. Stel dat je een zaak hebt met een kans van 95% om te winnen. Als je dan toch verliest en je moet de werkelijke advocaatkosten van de wederpartij vergoeden en die wederpartij heeft een heel dure advocaat of zelfs meerdere advocaten ingeschakeld, dan zou dat zo afschrikwekkend kunnen zijn dat je ervan af ziet.
Uitzonderingen: Intellectuele Eigendomsrechten en (gewezen) partners en bloedverwanten
Er is een uitzondering op de regel van de beperkte vergoeding van advocaatkosten. Bij zaken die gaan over intellectuele-eigendomsrechten (zoals auteursrechten, merkrechten of handelsnaamgeschillen), kan de verliezende partij wel worden veroordeeld om de volledige advocaatkosten aan de winnaar vergoeden, maar ook daar geldt nog wel een “redelijkheidstoets”.
Een andere uitzondering geldt voor bloed- en aanverwanten (zoals partners of voormalige partners) of als er geen duidelijke winnaar kan worden aangewezen. In die gevallen veroordeelt de rechter niemand in de kosten van de ander.
Betalingsrisico’s
Zelfs als de rechter de verliezende partij in de proceskosten veroordeelt, is het geen garantie dat de betaling daadwerkelijk plaatsvindt. Als de verliezende partij niet in staat is om te betalen, kan het zo zijn dat je alsnog met lege handen staat.
Conclusie
Het is dus belangrijk om te begrijpen dat de vergoeding van advocaatkosten vaak beperkt is en dus meestal niet de werkelijke kosten dekt. Wil je meer weten over hoe dit werkt in jouw specifieke situatie, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om een rechtszaak te winnen en je kosten zoveel mogelijk te dekken? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies, zodat we samen kunnen kijken naar de beste strategie voor jouw zaak.