Skip to main content
AlgemeenArbeidsrechtHuurrecht

Verjaring, verval en stuiting

Heeft u een conflict met uw (ex-)werkgever, huurder of verhuurder, of iemand anders die zijn afspraken niet is nagekomen? Dan is het belangrijk om te weten of u uw recht nog kunt halen. In het Nederlandse recht geldt namelijk: rechten kunnen verjaren of vervallen.

In deze blog leggen wij uit:

  • wat verjaring is;
  • binnen welke termijn u actie moet ondernemen;
  • hoe u verjaring kunt voorkomen met stuiting, en;
  • wat het verschil is met verval van recht.

Wat is verjaring?

Een vordering verjaart als u te lang wacht met actie ondernemen. U kunt uw recht dan niet meer via de rechter afdwingen.

Wat zijn de verjaringstermijnen?

De meest voorkomende verjaringstermijn is 5 jaar, gerekend vanaf het moment dat u uw recht kunt opeisen. Hieronder de verjaringstermijnen van veelvoorkomende vorderingen:

Arbeidsrecht

  • Algemene vorderingen zoals achterstallig loon of vakantiegeld kennen een verjaringstermijn van 5 jaar.
  • Let op: het arbeidsrecht kent daarnaast zeer korte vervaltermijnen van 2 à 3 maanden voor bijzondere vergoedingen! Het is raadzaam om snel te handelen na het einde van het dienstverband om te garanderen dat u geen rechten verliest.

Huurrecht

  • Achterstallige huur of afrekening servicekosten à 5 jaar.
  • Let op: verzoeken tot beoordeling van de aanvangshuurprijs van uw woning of kamer moeten bij de Huurcommissie ingediend worden binnen 6 maanden na het begin of verlengen van de huur.

Algemene verbintenissen (bijv. overeenkomsten)

  • Nakoming van afspraken (betaling, levering, etc.) à 5 jaar.
  • Schadevergoeding bij wanprestatie of onrechtmatige daad à 5 jaar vanaf het moment dat u bekend bent geworden met de schade én de aansprakelijke persoon.

Hoe voorkomt u verjaring? – Stuiting

U voorkomt verjaring door het uitvoeren van een stuitingshandeling. Daarmee begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen en voorkomt u dat uw recht verloren gaat. Dit moet gebeuren voordat de oorspronkelijke termijn is verstreken. Enkele voorbeelden van stuitingshandelingen zijn:

  • Een schriftelijke mededeling waarin u de vordering ondubbelzinnig opeist.
  • Het starten van een rechtszaak.

Let op: een enkele herinnering of gesprek is niet genoeg! Een stuitingsbrief moet aan specifieke eisen voldoen. Wij helpen u graag met het opstellen van een rechtsgeldige stuitingsbrief.

Hoe voorkomt u verval? – Door tijdig te handelen

Verval betekent dat uw recht onherroepelijk komt te vervallen na het verstrijken van een bepaalde termijn. Let op: anders dan bij verjaring, is bij verval geen stuiting mogelijk! Bent u te laat? Dan is uw recht definitief verloren.

Voorbeelden van verval uit de praktijk:

  • U bent als werknemer per 1 maart ontslagen en uw werkgever betaalt u geen transitievergoeding.
    Heeft u op 1 juni geen rechtszaak gestart? Dan is uw recht vervallen.
  • Uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is niet verlengd en daardoor geëindigd op 1 maart, maar de mededeling daarover is u niet tenminste één maand voor het einde gedaan (en ook niet opgenomen in de arbeidsovereenkomst).
    Heeft u op 1 mei geen rechtszaak gestart? Dan is uw recht op de “aanzegvergoeding” vervallen.

Hulp nodig?

Heeft u te maken met een huur-, arbeids- of verbintenisgeschil en twijfelt u of uw vordering is verjaard of vervallen? Dan is het belangrijk om op tijd juridische hulp in te schakelen. Wij kunnen voor u nagaan of uw vordering verjaard is, een rechtsgeldige stuitingsbrief opstellen of een gerechtelijke procedure starten indien nodig.

Bij Mr. Berendsen Advocaten zijn wij dagelijks bezig met het waarborgen van rechten van huurders, verhuurders, werknemers, werkgevers en contractpartijen. We beoordelen uw situatie doelgericht en zorgvuldig, zodat u weet waar u aan toe bent.

Neem vrijblijvend contact met ons op via 020 663 0339 of mail naar info@mrberendsen.nl.

Chat openen
1
Stuur ons een bericht/Send us a message/Envoyez-nous un message WhatsApp.