Skip to main content
Huurrecht

Komt u per 1 juli 2025 in aanmerking voor huurverlaging?

Huurprijsverlaging

Betaalt u meer dan € 879,66 kale huur voor een woning met een maximale huurprijs van minder dan dat bedrag en is de huur meer dan zes maanden geleden en in ieder geval vóór 1 juli 2024 ingegaan? Dan is deze blog voor u van belang.

Wet Betaalbare Huur

De Wet betaalbare huur regelt dat verhuurders sinds 1 juli 2024 niet méér huur mogen vragen voor woningen dan de waarde volgens het woningwaarderingstelsel (het aantal punten van de woning). De wet is niet van toepassing op huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn gesloten, maar daarop gelden twee uitzonderingen.

In deze blog richten we ons op huurders met een contract gesloten vóór 1 juli 2024, waarvan de woning 143 of minder punten heeft én die niet eerder huurverlaging hebben aangevraagd (artikel 7:249 BW: huurverlaging binnen zes maanden). Voor deze huurcontracten geldt dat de huur uiterlijk 1 juli 2025 moet worden aangepast (art. 208 e lid 2 Overgangswet nieuwe BW).

U hoeft niet te wachten op huurverlaging door de verhuurder. U kunt die huurverlaging zelf bewerkstelligen. Hieronder geven wij een stappenplan.

Stap 1 Huurprijscheck

Bereken in april 2025 de waarde van uw woning. Ga uit van het tijdvak vanaf 1 juli 2025. Is de bijbehorende maximale huurprijs hoger of gelijk aan de huur die u betaalt (of volgens een voorstel van uw verhuurder vanaf 1 juli 2025 moet gaan betalen)? Ga dan niet verder. U zit dan goed. Ga anders naar de volgende stap.

Stap 2 Stel huurverlaging voor

Stuur een brief of een e-mailbericht naar uw verhuurder waarin u voorstelt om de huur te verlagen tot het bedrag dat u heeft berekend in Stap 1. Reageert uw verhuurder niet binnen 14 dagen, stuur dan een tweede brief, nu per aangetekende post met track & trace. Dit is belangrijk om later te kunnen te bewijzen dat uw verhuurder de brief heeft ontvangen. Een voorbeeldbrief dowonload u hier.

Accepteert uw verhuurder het voorstel: gefeliciteerd. U bent klaar.

Stap 3 Procedure Huurcommissie

Als u geen reactie krijgt of uw verhuurder weigert het voorstel, dien dan vóór 15 augustus 2025 een verzoek in bij de Huurcommissie. Geeft de Huurcommissie u gelijk, dan krijgt u de huurverlaging met terugwerkende kracht tot 1 juli 2025. Pas op: als uw verhuurder niet heeft gereageerd, dan moet u kunnen aantonen dat uw verhuurder uw voorstel heeft ontvangen. U kunt dat doen met een ontvangstbevestiging van de verhuurder of een track & trace bewijs van PostNL.

Aandachtspunt: Zorg voor een nauwkeurige berekening van het aantal punten. Geef de verhuurder de mogelijkheid om zijn eigen puntenberekening te maken. Komt die berekening niet overeen met uw berekening, kijk dan of u er samen uitkomt. Komt u er niet samen uit, dan kunt u beslissen om het geschil voor te leggen aan de Huurcommissie of (eerst) aan een onafhankelijke deskundige.

Heeft u vragen of wilt u hulp? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Chat openen
1
Stuur ons een bericht/Send us a message/Envoyez-nous un message WhatsApp.