Skip to main content
Arbeidsrecht

Ontslag van statutair directeur en de billijke vergoeding

By 29 september 2023oktober 2nd, 2023No Comments

Als de aandeelhouders hebben besloten om u als statutair directeur te ontslaan, wat zijn dan uw rechten?

Wat u moet weten over het ontslag

  • Bijzondere regels: Het ontslaan van een statutair directeur moet volgens specifieke regels. Het ontslag hoeft niet eerst te worden goedgekeurd door het UWV of de kantonrechter. Een geldig ontslagbesluit door de aandeelhouders is voldoende.
  • Arbeidsovereenkomst: Het beëindigen van uw vennootrechtelijke positie betekent vaak ook het einde van uw arbeidsovereenkomst. Maar er moet wel een geldige reden zijn voor de beëindiging.
  • Opzegging zonder geldige reden: Als uw arbeidsovereenkomst is beëindigd zonder redelijke grond zoals bedoeld in artikel 7:669 BW, heeft u als statutair directeur dezelfde optie als gewone werknemers om  de rechter te vragen om een billijke vergoeding ex artikel 7:682 lid 3 BW.

Billijke vergoeding

  • Hoe wordt die berekend? Er is geen wettelijk voorgeschreven methode voor het berekenen van de billijke vergoeding. De kantonrechter houdt rekening met diverse factoren, zoals de tijd dat u nog in dienst zou zijn gebleven als de arbeidsovereenkomst niet zou zijn beëindigd, of u al ander werk heeft gevonden en uw unieke rol als statutair directeur.
  • Voorbeelden uit de praktijk: De hoogte van de toegewezen billijke vergoeding varieert in de rechtspraak. In sommige gevallen bedraagt de vergoeding vier maandsalarissen (zie bijvoorbeeld deze uitspraak), terwijl die in andere gevallen kan oplopen tot meer dan een jaarsalaris (zie bijvoorbeeld deze uitspraak). In dit laatste voorbeeld werd de billijke vergoeding vastgesteld op een bedrag van maar liefst € 300.000 bruto. Uit deze rechtspraak volgt hoe belangrijk het is om de rechter goed te informeren over alle omstandigheden en verwijtbare gedragingen, omdat die allemaal van invloed kunnen zijn voor de hoogte van de billijke vergoeding.

Hulp nodig?

Wilt u advies over uw ontslag of heeft u juridische bijstand nodig? Wij staan voor u klaar!

Chat openen
1
Stuur ons een bericht/Send us a message/Envoyez-nous un message WhatsApp.