Skip to main content
AlgemeenArbeidsrechtHuurrecht

Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandsverzekering

By 6 oktober 2023No Comments

U heeft het recht om zelf een advocaat te kiezen bij een rechtsbijstandverzekering

Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan heeft u het recht om zelf een advocaat te kiezen om uw zaak te behandelen. Dit staat in de wet. In de polisvoorwaarden van uw verzekering staat vaak dat u rechtshulp krijgt van een onafhankelijke organisatie. Dit betekent niet dat u verplicht bent om die rechtshulp in natura te accepteren. U mag zelf een advocaat kiezen.

Veel verzekeraars proberen dit tegen te houden

Veel verzekeraars proberen u ervan te weerhouden om zelf een advocaat te kiezen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het te duur is of dat het niet mogelijk is. Laat u zich hier niet door afschrikken. Er zijn uitspraken van rechters die zeggen dat u het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen.

Uw verzekeraar moet de kosten van uw advocaat vergoeden

Als u zelf een advocaat kiest, moet uw verzekeraar de redelijke en noodzakelijke kosten vergoeden. Dit betekent niet dat u de kosten altijd kunt claimen. Verzekeraars mogen de vergoeding voor externe rechtshulp beperken. Dit mag echter niet zo ver gaan dat u in de praktijk niet kunt kiezen voor een advocaat die bij u past.

U heeft recht op vergoeding van externe kosten bij ontslag

Als u bent ontslagen of wordt ontslagen, heeft u in beginsel recht op vergoeding van externe kosten voor rechtsbijstand door de verzekeraar.

Twijfelt u? Neem contact op

Twijfelt u of u het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen bij uw rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met ons. Wij kunnen u kosteloos adviseren.

Wat moet u doen?

Stuur uw rechtsvraag samen met uw polisvoorwaarden naar ons op. Wij beoordelen dan of u het recht heeft om zelf een advocaat te kiezen en of wij u kosteloos kunnen bijstaan in uw zaak.

Conclusie

U heeft het recht om zelf een advocaat te kiezen bij een rechtsbijstandverzekering. Dit is belangrijk, want u wilt een advocaat die bij u past en die u goed kan vertegenwoordigen. Als u twijfelt, neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag.

Chat openen
1
Stuur ons een bericht/Send us a message/Envoyez-nous un message WhatsApp.